Savršeno osvježenje – Sorbet

Kada vas već u 10 ujutro dočekaju temperature koje prelaze 35 i kada se oznojite na izlasku iz tuša, mi imamo rješenje.

Vrijeme je za jedan jednostavan recept koji će vas osvježiti barem na kratko. Donosimo vam recept za njegovo visočanstvo – SORBET

Sorbet je u principu izrazito jednostavna kombinacija svježeg voća, voćnog soka i šećera. I to je to! Trebati će vam cca 1 kg voća da bi napravili sorbet. Naravno da može varirati, malo više ili malo manje, kako god vam odgovara. Sada svo to voće izblendajte i dodajte šećer da dobijete puree koji je  ujedino i baza vašeg sorbeta.

Najlakše je dodati šećer u sirupu. Nemojte pretjerati jer je ljetno voće dosta slatko samo po sebi.

Kako točno napraviti savršeni sorbet?

Šećer igra veliku ulogu u cijeloj priči, izrazito je bitan kako bi sorbet zadobio mekanu strukturu. Premalo šećera i sorbet će vam postati tvrd i sleđen, a premalo će ga učiniti rastopljenim i vodenastim. Ako pogodite pravu mjeru, dobiti ćete savršenu kremastu voćnu kombinaciju koja ujednačeno klizi po vašem jeziku.

Postoji fora način kako da provjerite količinu šećera. Uzmite jedno jaje, operite ga i bacite u sorbet, ako ostane maaalo vidljivo, tj ako van sorbeta viri vani dio jaja veličine 5 kn, to je super, ako jaje potone, imate premalo šećera a ako ostane na površini vidljiva veća površina od kovanice od 5 kn imate previše šećera pa razblažite malo sa vodom ili sa voćnim sokom.

Eto, zaista je vrlo jednostavno. Sorbet možete raditi od jedne vrste voća ili mješati nekoliko raznih. Kako god vam srce želi. Budite kreativni, stavite u šećerni sirup neke začine poput cimeta, mente ili nečeg sličnog, ili dodajte malo alkohola u bazu. Možete ga pretvoriti u sherbet sa dodatkom kokosovog mlijeka ili kreme.

Sve što vam preostaje nakon što ste dobili smjesu koja je idealna za vas je staviti sorbet u ledenicu i poslužiti poput sladoleda. Mi ćemo se okušati sa ovim kojem je alkohol u bazi, ima li boljeg načina za nazdraviti na ovako tople ljetne dane?

 

Imate najbolji recept za sorbet? Slobodno nam ga pošaljite i objaviti ćemo ga na našoj web stranici. 🙂