Šampanjac je posebna vrsta vina, koje je u potpunosti drugačije od običnog bijelog ili crnog. Prema francuskom zakonu iz 1908. godine koji je i dan danas na snazi, naziv šampanjac može se primijeniti isključivo na pjenušavo vino koje potječe iz regije Champagne – Ardenne u sjeveroistočnom dijelu Francuske. Svi ostali ‘šampanjci’ zakonski moraju biti označeni kao ‘pjenušac’ ili pod nekim drugim nazivom. Iznimke se javljaju u slučaju vina u SAD-u koje je proizvedeno prije 2006. godine i koja naziv nose po svom mjestu nastanka, npr. California champagne.
Tri su tipa šampanjca:
Većina šampanjca su non-vintage, proizvedeni od niza različitih pojedinačnih vina koja su pomiješana. Vintage šampanjci rezultati su vina proizvedenog iz jedne berbe grožđa, a samo najbolje berbe mogu proizvesti izvrsne vintage šampanjce, što ovu sortu čini nešto rjeđom. Šampanjci koji mogu biti vintage ili non-vintage kriju se pod nazivom cuvee e prestige. Predstavljaju najkvalitetniji šampanjac koji jedan vinograd može proizvesti.
Tri sorte grožđa koriste se za proizvodnju šampanjca: pinot noir, pinot meunier i chardonnay. Noir i meunier grožđe je crno, dok je chardonnay bijelo. Ova grožđa mogu se međusobno miješati ili koristiti pojedinačno. Naprimjer, šampanjac Blanc de Blanc proizveden je od bijelog grožđa, dok Blanc de Noir koristi samo crno grožđe. Rose šampanjci, koji su ružičaste boje, proizvedeni su od omekšanog crnog grožđa iz kojeg se izdvaja prirodna tamnocrvena boja od kožice ili se u mješavinu šampanjca dodaje malo crvenog vina.
Što se tiče kategorije slatkoće, mnogi šampanjci su kategorizirani kao brut, što ukazuje na nizak sadržaj šećera. Brut zero šampanjci imaju vrlo malo šećera, ili su bez šećera, dok su demi sec i sec šampanjci u vrlo maloj količini slatki, ali ne slatki na isti način kao npr. porto ili sherry.
Ako želimo utvrditi kvalitetu šampanjca u čaši, bitan je izgled mjehurića koji se kontinuirano moraju kretati s dna prema vrhu, te moraju biti brojni i sitni, a u ustima daju osvježavajući osjećaj, ne previše agresivan. Ako nakon ispijenog gutljaja u ustima ostaje gorkast okus, vino je loše kvalitete.
Besplatna članarina do 31.12.2020. za privatne korisnike!
Free membership until 31st December 2020 for private users!