Prvo da malo objasnimo kako je točno nastao taj dan.
Tradicija je započela 1990. godine Londonu, a zaslužna je organizacija Common Ground. Glavni cilj je bilo promicanje zdravstvenih kvaliteta jabuke ali i upoznavanje sa brojnim sortama jabuka koje se uzgajaju u Engleskoj. S vremenom su Dan jabuka prihvatili i počei obilježavati i brojni restorani, organizacije, škole i udruge kako bi promicali važnost jabuke u prehrani i njezinu dobrobit za zdravlje. Iako se dan tradicionalno slavi 21. listopada, u Hrvatskoj se slavi 20. listopada… nije baš jasno zašto…
U Hrvatskoj se otprilike jedan stanovnik u godini dana pojede cca 15 kg jabuka. Jabuka je zapravo izrazito korisna i kvalitetna namirnica, sadrži vitamine C, A, E, B1, B2, B6, beta karoten, vlakna, kalij, kalcij, fosfor, željezo, magnezij i ugljikohidrate a sve to zapakirano je u jednom malenom plodu koji sadrži čak 85-90% vode tako da osim što je zdrava, gasi žeđ. Dokazano jača imunitet, učinkovito djeluje u borbi protiv virusa i bakterija, štiti nas od običnih prehlada te smanjuje rizik od pojave karcinoma debelog crijeva. Osim toga, super je i za bubrege, jetru i žuč, zube i kosti, pomaže u mršavljenju i još pored svega, štiti od utjecaja UV zraka.
Osim toga, kokteli sa jabukom kao sastojkom su fenomenalni, a ako ne znate kako proslaviti današnji dan, donosimo vam nekoliko recepata:
www.seriouseats.com
Sastojci:
Kako napraviti?
U čašu stavite smeđi šećer i sok limuna pa dobro promješajte dok se šećer skroz ne rastopi. Zatim dodajte Vermouth i cider pa napunite ledom. Pažljivo promješajte i nadotočite sa sodom. Dekorirajte sa spiralicom od limunove kore i uživajte.
www.seriouseats.com
Sastojci:
Pomješajte Benedictine liker i cider u čaši za šampanjac. Do vrha natočite Prosecco. Dekorirajte ružmarinom i poslužite.
www.seriouseats.com
Sastojci:
Kako pripremiti?
Shaker napunite ledom. Dodajte sok od šipka, liker od đumbira i brandy. Dobro prošejkajte dok se dobro ne rashlade svi sastojci. Procijedite u dvije čaše. Svak čašu dopunite ciderom i poslužite.