Tequila – od drevnih naroda do margarite

Donosimo vam dio znanja naših mentora i predavača koji su odlučili podijeliti svoje znanje o jednom od najstarijih i danas najpopularnijih pića u kojem zasigurno uživate vrlo često. Daleko više od ovoga možete naučiti na seminarima o pićima koja će se organizirati u novoj sezoni edukacija.

Ovo je povijest pića koje je prisutno na planetu tisućama godina. Priče koje ga okružuju su fascinante i garantiramo vam da će vam biti još ukusnije sljedeći put kada nazdravite sa pićem sa kojim su nazdravljali i drevni narodi.

Ovo žestoko i prepoznatljivo Meksičko piće postoji stoljećima, definitivno je položilo test vremena i zavrijedilo svu ljubav koju prema njemu gaje svi vrhunski barmeni i gurmani.

Čak je i George Clooney uložio svoj teško zarađeni novac u proizvodnju ovog pića.

Baš poput burbona, destileri tequile moraju ispoštovati čitav niz pravila. Moraju se pobrinuti da je svaka boca proizvedena na točnoj lokaciji, od točnih sastojaka i da “reposado” i “añejo” verzije dozrijevaju točno određeno vrijeme. Ali, kako kažu, Rim (ili u ovom slučaju tequila) nije sagrađen u jednom danu – ili čak tisućljeću.

Tisuću godina prije nove ere

Tequila nije započela svoju povijest kao tequila kakvu je poznamo danas. Asteci su cijenili fermentirano piće poznato pod nazivom pulque, za čiju se izradu koristio sok agave (ovu tehniku su također koristili Olmeki, druga civilizacija koja je postojala 1000 god. pr. Kr. a bila je smještena u Meksičkim nizinama). Mliječna tekućina je bila toliko važna Astecima da su štovali čak dva božanstva kao zaštitnike alkohola. Prva je bila Mayahuel, božica agave, a drugi je bio njezin muž Patecatl, bog pulque. Piće se prilično populariziralo stoljećima kasnije kada su Asteci bili “počašćeni” iznenadnim posjetom Španjolaca.

Kad su Španjolci ožednili

Iako postoje brojne teorije o početku destilacije agave, općeprihvaćena priča uključuje Španjolsku invaziju. Dehidrirani Španjolci nisu mogli dugo izdržati bez svog voljenog brendija a zalihe koje su donjeli sa sobom su počele brzo nestajati, improvizirali su sa korijenom agave, u suštini stvarajući ono što danas zovemo mezcal. (Mala napomena: sve teqile su tehnički gledano mezcali, ali nisu svi mezcali tequile.) Sredinom 1500-e, Španjolska vlada otvorila je trgovačku rutu između Manile i Meksika, a 1600te, Markiz od Altmira sagradio je prvu veliku destileriju u gradu Jalisco, danas bolje poznatom kao Tequila.

 

blue-agave-677322_1280

Samo od plave agave

Obitelj Cuervo, koju danas svi znaju i vole, počela je komercijalno destilirati tequilu 1758. godine. Nakon toga im se pridružila i obitelj Sauza 1873. (a prilično smo sigurni da je između bila i nekolicina manjih proizvođača). Don Cenobio Sauza zaslužan je za identifikaciju plave agave kao najbolje za proizvodnju tequile – i od tog trenutka se u destilerijama proizvodila tequila kakvu danas poznamo.

 

margarita-415360_1280

Margarita – sretna slučajnost ili improvizacija zbog alergije?

Za vrijeme prohibicije, tequila je također pronašla svoj dom među američkim ilegalnim proizvođačima. Kada je postalo sve teže doći do viskija katastrofalne kvalitete ili gina proizvedenog u kadama, ljubitelji alkohola Amerike počeli su iskorištavati slatki nektar Meksičke agave – ne moramo ni spominjati da je tequila bila lako dosupna u više od stotinu barova u Tijuani.
Amerikanci su tako često posjećivali Meksiko kako bi uživali u dobrom provodu i alkoholu.
Kako se 1936. približavala kraju, konzumacija alkohola ponovno je postala legalna u Americi, odlasci u Mexico radi uživanja i provoda drastično su se smanjili.
Iako postoji mnogo legendi o nastanku ovog popularnog pića, mi ćemo vam prenjeti dvije.
Jedna od njih govori da je jedan od barova koji još nije zatvorio svoja vrata bio upravo od Irca imena Madden koji je u okolici bio poznatiji pod nadimkom Tequila Daisy.
Iako je Madden priznao da je nastanak ovog pića bila sretna slučajnost, Margarita je ubrzo postala jedno od omiljenih pića u Americi. (Margarita na španjolskom znači Daisy/tratinčica).
Druga legenda govori da je poznata glumica Marjorie King bila gošća u Tijuani u baru Dannyja Herrere. Herrera je otkrio da je glumica alergična na sva žestoka pića osim tequile pa joj je smješao piće i nazvao ga Margarite što je španjolska verzija njezinog imena.

Kako su to i dalje samo legende, mi smo tu da vam ih prenesemo a vi da odlučite koja vam je najdraža.

Meksiko zaštitio tequilu

Kako bi osigurala svoje vlasništvo nad riječi Tequila, Meksička vlada proglasila je tu riječ intelektualnim vlasništvom 1974. To je značilo da se piće pod nazivom tequila može proizvoditi isključivo unutar granica Meksika, te da je za sve druge zemlje ilegalno proizvoditi i prodavati svoju “tequilu”. Naknadno je uspostavljeno i Vijeće regulatora tequile kako bi se osigurala kvaliteta pića te promovirala kultura koja okružuje njegov nastanak.
tequila-693731_1280

Agava i barmeni – ljubav koja traje

Od skromnog pulque do današnje tequile, barmeni diljem svijeta krote skromni agavin nektar stvarajući tako daleko kompleksnija pića od Margarite i Tequile sunrise.
Otvorili su se brojni kvalitetni barovi inspirirani upravo ovim pićem. 2009. godine Phil Ward otvorio je Mayahuel, ime je inspirirano Asteškim bogom, koji je rodio 400 pijanih zečeva. Otvorio se i Masa Azul u Chicagu i 400 Rabbits u Austinu u Texasu. Nedavno je Ivy Mix, koji je proglašen najboljim Američkim barmenom 2015. na Tales of Cocktail, otvorio bar Leyenda, tematski bar inspiriran Meksikom gdje se poslužuju kokteli čiji je glavni sastojak tequila, a sigurni smo da bi i sami Olmeci nazdravili njima od oduševljenja.
A sada zamislite ako ste od ovako malenog teksta načili toliko novih stvari, što vas tek očekuje na seminaru o tequili?
Ovo je tek maleni uvod u znanje koje će vam naši predavači prenjeti s radošću. Za sve seminare slobodno ispunite prijavnicu u nastavku kako bi vas kontaktirali kada započnemo sa njima. Teme su zaista raznolike i sigurni smo da ćete pronaći jedan koji je idealan baš za vas.