Kada se pomisli na najdraže piće u Rusiji, vjerojatno većina od vas pomisli na vodku. Ne brinite, i mi smo to mislili, ali ispostavlja se da je omiljeno piće većine Rusa zapravo – čaj. U svakom slučaju, dotaknuti ćemo se još nekih. To su Sbiten, Meads, Mors, Kvass i naravno….vodka.
Photo: russianfoods.com
Sbiten je toplo piće koje mnogi konzumiraju umjesto čaja. Sastoji se od začina i meda i najpopularnije je zimi. Prvi zapisi koji spominju ovo piće su iz davne 1128. godine. Piće je ostalo popularno u svim slojevima Ruskog društva sve do 19. stoljeća kada su ga pomalo zamijenili kava i čaj. No, u 21. stoljeću ovo piće ponovno je postalo iznimno popularno te se počelo masovno proizvoditi. Sbiten se bazira na medu pomiješanom s vodom, začinima i džemom. U 16. stoljeću zapisana je receptura za ovo piće u Domostroyu. Priprema je zapravo vrlo jednostavna, svi sastojci se pomiješaju i prokuhaju. Osim ove verzije, dosta je popularna i ona alkoholna u kojoj se vodu zamijeni vinom.
Photo:blogs.carleton.edu
Medovina je jedno od najstarijih pića. To je alkoholno piće koje se radi od velike količine meda, vodke te voćnog soka. Jača je od piva a slabija od vina. Nekada je sam proces fermentacije trajao jako dugo, za proizvesti medovinu bilo je potrebno puno vremena, ponekada i do 20 godina. Upravo ovo učinilo je medovinu pićem za više klase i poprilično skupom.
Do prve promijene je došlo u 11. stoljeću kada se neki pametnjaković sjetio zagrijati mješavinu meda i vode te primijetio da se time i sama fermentacija ubrzala. Od ovog trenutka medovukha je postala dostupna za svih. S izumom fermentacijskog kotla u 14. stoljeću ovaj proces se još više ubrzao.
Neki od najboljih proizvođača medovukhe u Rusiji su bili samostani. Nakon nastanka vodke, popularnost medovine je opala, no danas ponovno osvaja nove ljubitelje.
Photo: russianfoods.com
Piće koje je omiljeno u Rusa od 15. stoljeća. Proizvodi se od žitarica i pročišćene izvorske vode. Ocem i izumiteljem vodke smatra se Dmitri Meneleev koji je definirao da ovo piće mora sadržavati 40% alkohola. Upravo to je osiguravalo homogenost pića i dovoljno alkohola da zagrije tijelo. Tradicionalno se vodka pije rashlađena u kombnaciji s kavijarom, kiselim krastavcima, ili nekom pikantnom hranom. Legenda kaže da je prvi recept za vodku došao iz samostana Chudov, a krivac za nastanak poznat je pod imenom Isidore. Sa znanjem o destilaciji i zahvaljujući činjenici da je raspolagao destilacijskim alatom, izumljena je vodka više kvalitete. Prvi naziv ovog pića bio je „bread wine“ ili u slobodnom prijevodu krušno vino. Dugo vremena pravo na proizvodnju vodke imali su isključivo samostani i to oni smješteni u Moskvi. Danas su jedni od najpoznatijih proizvođača Stolichnaya i Russian Standard.
Photo: en.wikipedia.org
Jedno od najpopularnijih pića u Rusiji je i kvass. U Rusiji ovo piće spada u skupinu bezalkoholnih pića jer mu se nivo alkohola kreće između 0.5 i 1%. Okus mu može biti obogaćen raznim voćem poput jagoda ili grožđica ili primjerice s mentom.
Proizvodnja ovog pića je zapravo jednostavna, sve što vam treba je voda, brašno i slad. Toj smjesi dodaju se voće i kvasac te šećer i ostalo se prepušta fermentaciji.
Ovo je pjenušavo piće i često ga se naziva i Ruskom Colom, njegov naziv doslovno znači kvasac.
Photo: en.misis.ru i www.magic4walls.com
Besplatna članarina do 31.12.2020. za privatne korisnike!
Free membership until 31st December 2020 for private users!