Oprema jednog barmena: Strainer

Prvo se 1800-ih pojavio julep strainer, zakrivljeni disk s drškom. Julep strainer, čije ime nema veze s Mint Julep koktelom, najvjerojatnije je evoluirao od okrugle žlice kojom su se barmeni služili da odvoje led od tekućine. I danas imamo posebne barske žlice ali danas ćemo pričati o strainerima. Neki kažu da je u početku čuvao brade od doticaja s pićem, kako god bilo, do kraja 1800-ih svi navedeni problemi riješeni su izumom slamki.

Julep strainer vs. Hawthorne

Češće ćete se susresti sa strainerom pod nazivom Hawthorne. Ovaj strainer svoje ime duguje bostonskom baru čiji je vlasnik ujedno bio i izumitelj ovog strainera. Ovaj strainer je ravan, šupljikav i okružen spiralnim navojem. Na taj način iz pića se izdvajaju sve neželjene krupne čestice. Spirala se ponaša kao opruga i omogućuje straineru da se prilagodi čašama i shakerima svih dimenzija.

 

Nepisano pravilo je da se julep strainer koristi za miješana pića a Hawthorne za šejkana. Smatra se da je to zato jer Hawthorneov strainer zahvaća sitnije čestice poput pulpe u svoju oprugu dok je julep više samo za odvojiti miješana pića od leda. Ovo je najlakše shvatiti ako si vizualizirate da se uz staklene čaše i mixing glass-ove koristi julep strainer a uz shakere Hawthorneov strainer.

Fine Mash strainer

Uz ova dva strainera javlja se još i Fine mash strainer. On je tu da bi pića bila posebno čista. Maleni komadići leda, komadići voća ili bilja često mogu proći kroz oba gore navedena strainera, zato postoji Fine Mash. On je poput dodatnog filtera prije posluživanja pića. Dolazi u raznim oblicima i dimenzijama ali najpopularniji je svakako manji model čija mrežica ima oblik stošca.

Cijene strainera su prilično niske tako da nije problem priuštiti si sva tri strainera. Kod nas su dostupni u trgovini koja je usko specijalizirana baš za opremu za barmene i barski asortiman. Na njihovom web-shopu možete pronaći Julep Strainer (52,85 kn sPDV-om), Hawthorn strainer (43,74 kn s PDV-om) i Fine Mash strainer (56,63 kn s PDV-om).