Tijekom ovogodišnjeg BCB-a imali smo priliku poslušati predavanje koje je održao jedan od najpoznatijih barmena današnjice – Simone Caporale. Osoba je to koja je čak četiri puta bila dio tima za šankom koji je neki bar doveo do mjesta najboljeg na svijetu prema izboru “The world’s 50 best bars”. Tako je i 2022. godine sa svojim barom Sips zaslužio visoko treće mjesto na svijetu. Nakon predavanja naš ga je voditelj škole barmena Filip upitao 10 brzih pitanja o njegovu životu i karijeri.
Kako je započeo karijeru, što ga je potaknulo na uspjeh i kako nagrade utječu na njega možete pročitati u razgovoru.
“Odlučio sam postati barmen jer nisam imao drugu opciju. Imao sam 15 godina, htio sam se zaposliti preko ljeta, a nisam počeo kao barmen, već kao perač posuda u noćnom baru. Počeo sam tako što sam prao stakleno posuđe, skupljao prljave čaše, čistio bar i toalete. Tako sam počeo i zavolio sam taj posao.”
“Da, počeo sam u Italiji na jezeru Como.”
“Otišao sam u Španjolsku, pa sam otišao sam u Valenciju, a onda sam otišao u SAD. Otac mi je živio u Sjedinjenim Državama. A onda sam se vratio i oženio. Opet radio u Italiji. Zatim sam se preselio u London. Tamo sam živio 12 godina, a sada sam se preselio u Španjolsku. Otvorio sam svoj bar „Sips”, a nedavno smo kupili i najstariji koktel bar u Španjolskoj, koji se zove Boadas. To je koktel bar iz 1933. godine. Bar je to koji je uveo kubansku kulturu u Europu, barem u Španjolskoj, prije 90 godina.”
“Jesam, da, još uvijek imam. Očito, čujem svaki dan od kolega i ljudi iz raznih industrija različite stvari. Ne nedavno, ali u posljednje 2-3 godine, možda pet, nisu me barovi ili kokteli inspirirali da radim koktele ili barove. Mislim da je malo prezasićen za mene. Inspiraciju tražim dalje, u nekim skrivenim stvarima koje otkrivam.”
“Ne, nije moj tip. Ali mi smo stvorili sustav koji se zove sustavna kreativnost, koji je također dokumentaran. Moja platforma, koja se zove The Art of Shaking, također je na Instagramu i tamo pokazujem, dijelim kako bi je ljudi mogli koristiti i objašnjavam kako dolazimo do ideja za, naravno, koktele ili koncepte barova.”
“Bilo je to 2015., 2014., 2013. i 2012. Mnogo godina je u pitanju.”
“Što se mene tiče, nisam ništa mijenjao. Nastavljamo dalje. Za nas je to bilo slavlje, ali sutradan život ide dalje. Nadam se da me nije promijenilo, i da, super su ove nagrade; to je priznanje, ali sljedećeg dana, prošlost je nestala. To više nije sadašnjost, tako da morate ići dalje. Tako ja vidim stvari.”
“Najvažnije je biti svoj i ostati čvrsto na zemlji.”
“Da da. Bio sam nedavno u Zagrebu. Volim ih sve. Iskreno, svi su posebni na svoj način.
Ja volim tu mješavinu. Naravno, pijem je ponekad.” (Grappa)
10. Posljednje pitanje. Išao sam u Treviso prije otprilike dva tjedna i otišli smo na večeru. Došao je konobar i rekao: “Što želite popiti, aperitiv ili nešto slično?” Supruga je rekla Crodino, bratić Prosecco, a ja Grappu i on je ostao zatečen. Je li kršenje tradicije piti rakiju kao aperitiv?
“Da, jer nas definiraju naše navike. Nakon večere popijete Grappu. Ali znate što, dobro je šokirati ljude. Dakle, nastavi šokirati ljude.”