Usprkos tome što puno ljudi misli, flair nije započeo poslije filma Cocktail. Flair je započeo kasnih 1800ih kada je prvi istinski miksolog, Jerry Thomas smislio piće zvano Blue Blazer. U pripravljanju ovog pića Thomas je zapalio čašu Scotcha i izljevao tvoreći vatreni slap iz jedne čaše u drugu. Tada je flair poprimio drugi oblik na kraju stoljeća za vrijeme Vaudevilleove ere uličnih akrobacija. Naravno, 1988. godine, film sa Tomom Cruiseom započeo je izbijanje flaira. Ideja za film je potekla od lanca lokala TGI Friday’s. Friday’s je bio poznat kao vodeći u flair-u, te je održao prvo flair takmičenje u kojem je pobjednik, J. B. Bandy osvojio čast da trenira Toma Cruisea za film. Ustvari, ako dobro obratite pažnju, prvi bar u kojem je Cruiseov lik radio bio Friday’s u New York-u, a posluga je nosila tradicionalni Friday’s-ov crvenu i bijelu traku.
Poslije filma je došlo do raznih prevaranata – barmena koji su svugdje počeli okretati i bacati boce. Kako je vrijeme prolazilo sve se više takmičenja počelo održavati van Friday’s-a. Jedno od najvećih je bilo izazov i odabir za Najbolje natjecanje u Walt Disneyu.
Da malo pojasnimo flair!
Barmen je osoba iza šanka u baru, clubu, discu… i posao mu je da služi kako alkoholna tako i bezalkoholna pića. U objektima u kojima je cocktail sastavni dio ponude od barmena se očekuje da ispravno smiksa i posluži cocktaile koji su u cjeniku i cocktail karti bara u kojem radi. Barmeni su obično ogledala lokala u kojem rade i u svijetu ih smatraju aristokracijom radničke klase. Njegova je zadaća da zabavi i utješi gosta, zapamti njegovo omiljeno piće, prati dnevne novine da zna odgovore na moguća pitanja, i dr.
Flair je vještina pripremanja koktela uz animaciju i show. Kada je barmen savladao osnove pripremanja kvalitenih cocktaila dolazi na jednu stepenicu više gdje uči kako animirati gosta uz razne rutine sa bocom, shakerom, čašom, ledom, općenito sa svim što može poslužiti, a koristi se u baru. Sam flair zahtjeva puno vježbe i predanosti što se naravno nalazi samo kod pravih zaljubljenika u boce i show.
Flair je atraktivan način za zadiviti goste na raznim eventima i velikim okupljanjima gdje se želi istaknuti kao tvrtka ili kao domaćin. Za show i animaciju te raznoliku ponudu cocktaila na vašem eventu članovi Udruge su uvijek na raspolaganju.
Sada Udruga konobara i barmena hrvatske omogućuje svima koji su završili školu barmena tečaj dodatnog naprednog flaira. Ukoliko se želite pripremiti za natjecanja ili jednostavno proširiti svoje znanje, ovo je odlična prilika za vas.
Tečaj naprednog flaira krenuo je sa početkom 12. Mjeseca a termini se dogovaraju individualno po prijavi.
Cijena naprednog (Professional) flaira iznosi:
Pojedinačni trening ( 4 školska sata) – 300 kn sa uključenim PDV-om
Trikove koje će polaznik Naprednog (professional) flaira svladati su:
WORKING FLAIR
EXIBITION FLAIR
Nakon položenog naprednog (Professional) polaže ispit pred 2 ispitivača.Ispit koji polaznik polaže sastoji se od dva dijela:
Diploma se dobiva nakon položenog ispita, a naprednom (Professional) flairu mogu pristupiti svi polaznici koji su položili osnovni (Basic) i dodatni (Advanced) tečaj flaira, ili polaznici koji imaju odgovarajuće predznanje potrebno za napredni tečaj.
Ako ste zainteresirani rezervirajte svoje mjesto već danas. Javite nam se na [email protected] ili na 051/320-633 (od 8 – 16 sati)
Besplatna članarina do 31.12.2020. za privatne korisnike!
Free membership until 31st December 2020 for private users!