Gin se vratio na velika vrata, i moramo priznati, jedno od najosvježavajućih pića kojim često nazdravljamo je upravo G&T. Donosimo nekoliko činjenica o ginu koje možda niste znali 🙂
40ak godina kasnije pojavilo se i sparivanje gina s hranom (1731), a kombinacija je bila s medenjacima. Kombinacija koju brojni ljubitelji gina vole i dan danas.
Mnogi tvrde da je nizozemski ali u Nizozemskoj se zapravo proizvodio Genever, koji je drugačiji. Gin je mnogo čišći i proizvodio se u Londonu. Genever se koristio u ljekovite svrhe dok je gin koristio isključivo kao alkoholno piće za uživanje.
I ime mu je Watenshi, poznat je i kao “Japanski Anđeo”. Za bocu ovog “anđela” od 0,7 l morat ćete izdvojiti čak 2.000 funti, prema čemu ispada da je jedna mjerica oko 70 funti.
Iako je industrija gina teška milijardu funti i potrebno je mnogo borovica, rijetko su kultivirane. Većina se bere ručno u divljini diljem Europe.
U prošlosti se tonik (koji sadrži kinin) koristio u borbi protiv malarije, no gorki okus nije svima odgovarao stoga su ga počeli miješati s ginom. Mnogi vjeruju da je upravo ovako nastao Gin&Tonic. Danas većina tonika zapravo ne sadrži mnogo kinina, a neki ga ne sadrže uopće.
Iako ćete češće čuti za moonshine ili whisky iz ere kad je alkohol u Americi bio ilegalan, i gin je bio prilično popularan. Pošto ga je dosta lagano proizvesti, mnogi su jeftinom alkoholu od žitarica dodavali sok borovica, ostavili da fermentira i zatim ga destilirali direktno iz kade.
20-ih godina u Americi (posebno u New Yorku) mnogi su miješali gin i sok od rajčice kako bi se riješili mamurluka, i to je bilo mnogo prije no što je Bloody Marry zapravo nastao.
Još jedna interesantna stvar je da su brodovi mornarice bili opskrbljivani limetom a ne limunom (kako bi ga dodavali u piće), radi manjka vitamina C. Zašto limeta? Jer su investitori iz Britanije uložili mnogo novaca u plantaže limete, a u isto vrijeme imali veliki utjecaj na politiku.
Možda ste mislili da su Britanci ti koji piju najviše, ali na Filipinima je ipak najveća ispijena količina gina po glavi stanovnika. Gotovo 40% od ukupne svjetske konzumacije popije se upravo tamo.
a gin ste mogli nabaviti na više od 6.000 mjesta
Diskutabilno najpopularniji Martini je onaj koji naručuje svjetski poznati špijun James Bond, većina miksologa preporučuje da se martini miješa. Smatraju da se previše razvodnjava šejkanjem.
Ovo pomaže pri osjetu okusa, i na ovaj način možete osjetiti prednosti i nedostatke gina.
Sir Francis Chichester osvojio je ovaj izazov 1960-te, i kaže da ga je čaša gina (s biterima i vodom) pomogla da dočeka kraj dana. Isto tako kaže da mu je najgori dan bio kad mu je ponestalo gina.
Postoji nekoliko priča o tome kako je došlo do ovog nadimka, jedna od njih je da, s obzirom da je bio jeftin, konzumirale su ga prostitutke, i dolazilo je do povećanog broja abortusa.
U tom periodu su kokteli u stilu martinija postali iznimno popularni pa se naziv koktela prenio i na čašu.
S obzirom da većinu ovog pića zapravo čini tonik, čak i ako imate gin visoke kvalitete i pomiješate ga s tonikom loše kvalitete, to može apsolutno uništiti činjenicu da ste koristili dobar gin.
Knjiga se zove “Cooling cups and Dainty drinks” a koktel se sastojao od gina, sirupa od đumbira, orange curacao likera i bittera.
zapravo se sastojao od gina, leda i sode sa sokom limete, sve zajedno pomiješano u highball čaši.
To je bilo u vrijeme kad se smatralo da se bolesti prenose lošim mirisima, pa su prikrivali mirise borovicama. Također se vjerovalo da su borovice ljekovite pa su se mnogi kupali u njima i jeli ih.
Besplatna članarina do 31.12.2020. za privatne korisnike!
Free membership until 31st December 2020 for private users!