U ponedjeljak 6.11.2023. započela je trodnevna edukacija u najvećoj Hrvatskoj hotelskoj kući – Valamar Rivieri. Valamar Diamant Hotel & Residence u Poreču već je četvrtu godinu za redom mjesto okupljanja kada je u pitanju program Wincentive Weekend. Odabrani djelatnici iz svih Valamar destinacija u Hrvatskoj okupili su se kako bi prisustovali predavanjima osmišljenim od strane Barmen.hr i partnera. Tema ovogodišnjeg Wincentive weekenda bio je Spiced Rum.
Edukacijsku radionicu otvorio je Zoran Lukić, Valamarov specijalist za barove i predsjednik Udruge konobara i barmena Hrvatske kada je sve polaznike upoznao s planom i programom za slijedeće dane. Polaznicima je opisao i temu koja ih očekuje na kraju trećeg dana edukacije, a to je bila izrada vlastitog Spiced ruma.
Prvo predavanje na temu ruma održao je Marko Benković, brand ambasador Havana Club ruma iz tvrtke Pernod Ricard Croatia. Zaposlenici Valamara su imali priliku degustirati 12 stilova ruma, a Marko ih je upoznao s poviješću svjetskih rumova, njihovim načinima proizvodnje, odležavanjem u bačvama i podjelom. Tako su naučili koje su razlike između španjolskog rona, francuskom rhuma i engleskog ruma.
Drugi dan edukacije bio je namijenjen terenskim posjetima. Prva posjećena destinacija bila je Destilerija AurA gdje nas je dočekao vlasnik i direktor destilerije Mišel Sirotić. Pod Mišelovim vodstvom zaposlenici Valamara obišli su proizvodnju dvaju najpoznatijih Aurinih proizvoda – AurA Teranina i Karbun gina. Dobili su uvid u miris i izgled filtriranog i nefiltriranog gina, kao i odgovor na pitanje kako je Karbun dobio ime. Proveo ih je kroz prostoriju u kojoj se odvija maceracija njihovih proizvoda, kao i mjesto gdje njihovi zaposlenici ručno lijepe etikete na teranino. Nakon predavanja i obilaska destilerije uslijedila je degustacija AurA proizvoda, a na kraju su svi polaznici edukacije dobili i vrijedne poklone od strane naših domaćima.
Nakon destilerije uslijedio je posjet Paladinu gdje je sjedište tartufara obitelji Karlić. Zajedno s vlasnicom Radmilom Karlić zaposlenici Valamar Riviere obišli su Muzej Tartufa, posvećen tartufima i lovcima na tartufe Istre i svijeta. Imali su priliku i degustirati njihove specijalitete na bazi tartufa uparene s vinom.
Nakon posjeta tartufarima, red je došao i na posjet Muzeju AurA u najmanjem gradu na svijetu – Humu. Mišel Sirotić, vlasnik destilerije AurA ujedno je i vlasnik muzeja posvećenog starim zanatima, Humu, kao najmanjem gradu na svijetu i glagoljici. Zaposlenici Vamara posjetili su svih 11 soba od kojih svaka govori o prošlosti Huma i okolice. Tako su imali priliku posjetiti staru praonicu, školicu, mlin ili radionicu, za koju nam je Mišel napomenuo da je posvećena njegovom djedu Feruču koji je bio bačvar. Zanimljivo je i da su svi posjetitelji mogli sami natočiti i zapečatiti svoju bočicu Humske biske.
Nakon večere koja je održana u Muzeju AurA zaposlenici Valamara vratili su se u Hotel na posljednju edukaciju u danu – uparivanje ruma i cigara. Prezentaciju rumova odradio je Marko Benković, dok je Dinko Jagić prezentirao različite vrste cigara. Podučeni tome kako trebaju obrezati i zapaliti cigaru, sudionici su dobili zadatak to primijeniti i u praksi.
Treći dan edukacije započeo je rano, budući da su polaznici imali svega 5 sati za napraviti najbolji rum s određenim temama, od kojih je svaka bila različita. Tako su imali zadatak napraviti rum s okusom sviježeg i suhog voća, začina ili orašastih plodova. Taj su rum imali zadatak upariti s sponzorskim pićima i napraviti savršen koktel koji će očarati suce natjecanja. AurA master distiller, Viktor Dobrović, bio im je stalna pomoć i mogli su ga pitati za bilo koji savjet prilikom izrade. Nakon što su pripremili svoj rum uslijedio je odlazak u Fine Dining restoran – Spinnaker. Pod vodstvom chefa gorana Hrastovčaka osmišljen je slijed jela koja su bila uparena s vinima distibutera Vivat fina vina. Glavni sommelier hotela Valamar Sandi Paris je u suradnji s Kristijanom Cerjanom odradio prezentaciju posluženih vina.
Po povratku u hotel natjecatelji su nastavili s pripremama koktela i ruma, a stručni žiri sastavljen od Filipa Sarilara, Marka Benkovića, Marka Sekule i Hrvoja Rihterića počeo je zauzimati svoja mjesta. Voditelj programa drugu godinu za redom bio je Luka Bulić. Uz stručni žiri, uključen je bio i tehnički žiri. Tehnički dio žirija koji je bio zadužen za degustaciju i ocjenjivanje samog ruma činio je Vikror Dobrović, master distiller destilerije Aura.
Nakon 33 probana koktela i ocijenjenih nastupa žiri je jednoglasno izglasao probjednička mjesta. Tako je prvo mjesto zauzeo Duje Nikolić, barmen specijalist iz hotela President Dubrovnik. Na drugom se mjestu našao Luka Salković, barmen iz Istra Premium Camping Resorta, a na trećem mjestu Luka Novinc, barmen iz Istra Premium Camping Resorta. Nagradu za najbolji nastup odnijela je Matea Buljan, barmenica u Places Dalmacija iz Makarske.
Ovim se putem još jednom zahvaljujemo svim sponzorima i natjecateljima na sudjelovanju i hotelskoj kući Valamar na ukazanom povjerenju.
Kratka fotogalerija edukacije:
Besplatna članarina do 31.12.2020. za privatne korisnike!
Free membership until 31st December 2020 for private users!