Ovotjedni gost u rubrici Brzih 10 je Leonardo Leuci – osnivač jednog od 50 najboljih barova u svijetu, Jerry Thomas Speakeasy bara i vlasnik Del Professore brenda. Imali smo ga čast ugostiti u Udruzi konobara i barmena Hrvatske i tim smo ga povodom pitali nekoliko pitanja. Tko je on, kako je započeo svoju karijeru i kako je postao jedan od najpoznatijih talijanskih barmena možete pročitajte u intervjuu.
Kada bi Vas netko opisivao, kako biste voljeli da Vas predstavi?
Leonardo Leuci je “stari mrzovoljni” barmen, tip koji voli sve vezano za barove. Vlasnik je tri bara u Rimu, a u vlasništvu ima i mali brend Vermoutha i Aperitiva.
Od Italije do Martiniquea, Meksika, Kube… Ispričajte nam više o vašem nevjerojatnom putovanju.
Barmen sam postao jako mlad. Tada sam pravio šejkane kave koje su bile jako popularne u tom dijelu Italije. Kasnije mi se otvorila mogućnost putovanja i bio sam sretan što sam mogao putovati. Budući da pričam francuski počeo sam raditi na u Francuskoj, a kasnije i na karipskim otocima Martiniqueu, Guadeloupeu… Moje je iskustvo tamo bilo veoma pozitivno jer sam shvatio važnost barmena kao društvene figure. Tamo je barmen važan za društveni život ljudi i ljudi vole barmene, odnosno dobre barmene. Zato uvijek kažem da treba biti fokusiran na važne stvari, a najvažnija stvar je gost.
Jerry Thomas projekt, bar, vermut, aperitivo… Kako je sve počelo?
Počeli smo kao, nazovimo ga, laboratorij za barmene. Ideja je bila da svaki dan probamo nešto novo s prijateljima. Bar bismo otvarali oko 2 u noći, kada su svi ostali već bili zatvoreni. Pozivali smo sve barmene u Rimu da dođu i pridruže nam se, kasnije su i barmeni iz cijele Italije uzimali slobodne dane da bi nam se pridružili. Nakon dvije godine odlučili smo otvoriti vrata javnosti i to je bio veliki uspjeh. Jerry Thomas se razlikovao od drugih jer smo poštovali privatnost ljudi, htjeli smo da se svi osjećaju ugodno. Nije se smio koristiti mobitel, kamera, nije se moglo slikati po baru, internet nije radio, htjeli smo da se naši gosti fokusiraju isključivo na sebe i naše gostoprimstvo.
Je li istina da u svom baru nemate votku?
Istina je, nemamo je. Koncept bara je napravljen po uzoru na vrijeme prohibicije i budući da votka nije bila popularna tada jednostavno smo odlučili da je ni mi nećemo koristiti.
Vaše najdraže piće?
Daiquiri.
Kao proizvođač, možete li nam reći što je pravi vermut?
Za mene pravi vermut je luksuzno vino. To kažem jer da bi ga dobili koristimo vino i u njega dodajemo nešto što je u prošlosti bilo vrjednije od zlata – začine. Zato uvijek kažem da je to posebno vino, vino s nečim posebnim.
Koje je korake potrebno pratiti pri stvaranju dobrog koktela?
Potrebno je znati što radiš. Zašto se koristimo određenim priborom, zašto koristimo određenu opremu, čašu, određenu tehniku, određene sastojke… Barmen koji nešto stvara mora znati zašto je taj proces baš takav. Ako nešto radiš, a ne znaš zašto je to tako, vjerojatno to radiš krivo.
Najbolja knjiga o koktelima ili barska knjiga?
Sve od Tony Conigliara i Jerry Thomasa.
Što radite kad niste na poslu?
Kada ne radim volim otkrivati nove stvari, putovati, posjećivati nove gradove… Ne volim ići u barove u slobodno vrijeme.
Može za kraj jedan savjet za buduće barmene?
Nek se vrate starim, dobrim stvarima. Bitno je da znaju da trebaju učiti o prošlosti. Tek kada shvate prošlost barmenstva, kada je budu razumjeli, mogu se okrenuti stvaranju bolje budućnosti barmenstva.