Zbog velikih klimatskih promjena koje se događaju uslijed prevelike količine ugljičnog dioksida u atmosferi predsjednik i CEO tvrtke Chivas Brothers podijelio je odluku svoje tvrtke da suradnju s drugim destilerijama stavljaju ispred konkurencije kada je riječ o očuvanju i zaštiti okoliša i budućnosti za škotski viski.
Jean-Etienne Gourgues, CEO Chivasa istaknuo je da je njihov viski inherentno povezan s škotskim krajolikom i da je to jedan od razloga zašto su donijeli tu odluku. Njihov je cilj dijeljenjem svog projekta zaštite okoliša očuvati okolinu kojoj se proizvodi njihov viski kako bi još dugi niz godina bila dostupna za sve naraštaje.
Jean-Etienne Gourgues, predsjednik i glavni izvršni direktor Chivas Brothersa
Jean-Etienne ističe da su oni u Chivas Brothersu napravili značajan napredak u tome području tako što su u svojim tvornicama primijenili tehnologiju povrata topline tijekom procesa destilacije. Svjesni su da uvođenje te tehnologije nije praktično za svaku destileriju, ali smatraju da je idealno rješenje za smanjenje zagađenja atmosfere. Iznijeli su i pozitivne postotke koje je njihova destilerija Glentauchers ostvarila primjenom ove tehnologije. Oni su naime smanjili ukupnu potrošnju energije za gotovo polovicu. Smanjili su emisije ugljika za 53% i to im može pomoći da uštede više od 30.000 tona CO2 na godinu ukoliko se tehnologija primjeni na svim održivim lokacijama. Za dugoročne ciljeve navode i postizanje ugljično neutralne destilacije do 2026. godine i 50%-tno smanjenje ukupnog intenziteta emisija ugljika do 2030. godine.
Naveli su i procjenu da bi, ako se tehnologija primjeni na cijelu industriju proizvodnje škotskog viskija, mogli svake godine uštedjeti dovoljno energije za napajanje svih domova u Edinbourghu i Aberdeenu.
Uz to što su proces dizajna učinili otvoreno dostupnim svima, redovito održavaju dane otvorenih vrata kako bi ljudima iz cijele industrije omogućili da kroz razgovor s njihovim timom otkriju kako se uspješno uključiti u njihov proces destilacije.
Svjesni su da ovo nije jedini način da rade na zaštiti okoliša i da se to može činiti na brojne načine, ali su svojim primjerom htjeli potaknuti i druge da poduzmu prvi korak i krenu raditi na boljoj budućnosti za svoje potomke. Otvoreni su za buduće suradnje i mogućnost razvijanja tehnologije u suradnji s konkurentima jer sve je to za dobrobit proizvodnje škotskog viskija.
Izvor: The Spirits Bussines
Besplatna članarina do 31.12.2020. za privatne korisnike!
Free membership until 31st December 2020 for private users!