Jučer smo proslavili Međunarodni dan barmena, i zato – sretan vam svima bio, puno zdravlja i sreće napojnica i vedrih radnih dana i noći.

Posao barmena često se podcjenjuje, iako je zaista jedan od zahtjevnijih. Ne samo da se često mora ostajati nekoliko sati duže na poslu nakon što smjena završi, dolaziti ranije u smjenu, već si stalno u pokretu. Ponekad i 24 sata. Nose se teške gajbe, pamte narudžbe, slušaju problemi, i sve to moraš odraditi bez žaljenja. Stoga je upravo barmenima bio posvećen jučerašnji dan. Ali, mi smo ga odlučili malo produžiti jer ste to zaslužujete.

Ideja je nastala 2008. godine u Kijevu na inicijativu Međunarodnog centra barmena „Planet Z“ i Rock cluba iz Kijeva „Docker Pub“. Inicijativu su svi prihvatili, te ovaj dan svake godine postaje svepopularniji. Naime, 6. veljače je blagdan sv. Amanda, za kojeg se vjeruje da je zaštitnik pivara, gostioničara, vinogradara, i naravno – barmena. Stoga ne čudi činjenica da je upravo taj dan imenovan kao Međunarodni dan barmena

Ovaj dan obilježava se raznim natjecanjima i zabavama. Barmeni se natječu u barskim umijećima a postoje i različita natjecanja za goste, poput pijanog plesanja i intelektualnih tematskih kvizova. Na kvizovima možete naučiti na koji način je Manhattan koktel povezan s majkom Winstona Churchilla,  da je metifobija strah od alkohola, i da Mai Tai znači „izvan ovog svijeta“ na Tahićanskom. I jeste li znali da su Chevy Chase, Sandra Bullock, Bill Cosby i Bruce Willis nekoć radili kao barmeni? 

Živjeli barmeni!