• +385 51 320 633
  • [email protected]
  • English
  • Prijava / Registracija
Logo-bijeli-HR-300Logo-bijeli-HR-300stickyLogo-bijeli-HR-300Logo-bijeli-HR-300
  • Naslovna
  • Vijesti
  • O nama
    • Barmen.hr
    • Osnovni podaci
    • Naši predavači
    • Iskustva polaznika
    • Sponzori
  • Članstvo
    • Privatni članovi
    • Pravni članovi
    • Zaposlenje
  • Edukacija
    • Škola barmena
    • Škola za bariste
    • Latte Art
    • Pivski znalac
    • Škola za Flair
    • Hobby barmen
    • Jednodnevni seminari
    • Masterclass
    • In-House treninzi
  • Multimedija
    • Behind the Šank
    • Facebook Foto
    • Foto
    • Video
  • Cocktail catering
  • Kontakt
  • English
  • Prijava / Registracija
    • Prijava / Registracija
0

Iskustvo svestrane neznalice: Gin

26/02/2016
Pića, Rad udruge
alkohol, džin, gin, kokteli, pića, Udruga konobara i barmena Hrvatske, vikend trening, vikend udruga

Izuzmemo li činjenicu da se gin nalazi u većini klasičnih koktela, on sam po sebi nije popularan poput vodke, viskija ili ruma. Ne znam za vas, ali zapravo se dosta često susretnem sa situacijom da ljudi misle da je jedini način za piti gin – gin tonic… Možda iz razloga što je piće na bazi borovice pa ima okus koji bi očekivao da poližeš božićno drvce. Ili ikebanu. Iskreno, uvijek sam za fine okuse i istraživanje aroma. Poštujem ako netko ne želi u ustima okus mirisnog borića iz auta.

Uglavnom, gin je sam po sebi meni osobno bio prilično mrska bezbojna tekućina koja miriše na Božić….al ne pozitivno….više kao… došao sam na badnjak doma mrtav pijan i pao na bor. No onda sam ga isprobala pod ispravnim vodstvom. Osim ispravnog vodstva na degustaciji jako je bitno da se ne pije najjeftiniji gin sa police marketa koji radi 0-24. Degustacija nekoliko malo poznatijih brendova gina vam zaista može otvoriti oči….doduše, ako pretjerate, i zatvoriti, ali nema veze.

2015_09_01-Dzin_lijek_za_zucne_kamence_i_giht-004

Što god osjećali prema ginu, smatram da je gin izvukao kratku slamku u borbi na tržištu. Ne zna se dovoljno o njemu da bi ga svi mogli zavoljeti. U naporu da se ta očita nepravda ispravi, odlučila sam iskopati neke zanimljivosti o ovom čarobnom napitku. Nakon listanja nekih knjiga i previše internet stranica, shvatila sam da nema nešto previše zanimljivosti, ali sve u svemu ima par stvari koje su mi zapele za uho / oko.

  1. Samo dodajte vode – ako želite usporediti nekoliko ginova, evo malog trika, razrijedite svaki gin (na sobnoj temperaturi) sa jednakom količinom vode. Ovo će otkriti posebne kvalitete svakog gina, kao i mane.
  2. Postoji razlog zašto se gin ne pije “na ex”. Jeste li ikada vidjeli nekoga da je potegnuo gin poput vodke ili tequile? Ne, i postoji dobar razlog za to. Gin nije napravljen da bi se tako pio, sve herbalne note koje se mogu naći u ginu dolaze do izražaja tek kada se pomiješaju sa nekim drugim pićem, zato je vrhunski alkohol za izradu koktela.
  3. Gimlet je napravljen kao lijek za skorbut (bolest koja se javlja kada u organizmu nema dovoljno C vitamina). Britanska kraljevska mornarica miješala je limete i gin kako bi se borili protiv simptoma bolesti, i tako je nastao Gimlet. AHOY!
  4. Osim što su tako sprječavali bolest, dobivali su i obaveznu dnevnu dozu gina koju su morali popiti…. Kao loše im je bilo…
  5. Gin ima još prednosti. Borovice imaju niz ljekovitih svojstva, dobre su protiv kašlja, pomažu u slučaju artritisa i super su za problematičnu probavu. Ako se konzumira u granicama normale, gin poboljšava cirkulaciju i održava kožu mladom i… pazi ovo… izbacuje toksine iz jetre!
  6. Gin ima i jedan nadimak – “Mother’s Ruin”. (u slobodnom prijevodu majko-uništavač…. ok, slobodni prijevodi mi očito nisu jača strana…) Nije poznata službena priča o ovom nadimku no ima jedna glasina da je, pošto je bio prilično jeftino piće,  stekao veliku popularnost u kuplerajima. Pokušali su ga koristiti i kao sredstvo za abortuse, i od tuda ovaj divan naziv.
  7. Svakom ginu je baza borovica. Nakon toga destilerije imaju mogućnost koristiti stotine sastojaka. Neki ginovi imaju tri do četiri okusa , dok primjerice Škotski gin Botanist ima 31 sastojak!! Okusi u ginu kreću se od krastavca i ruže (Hendricks) do lavande (Aviation) do limunske trave i crnog papra (Bombay Sapphire East). Ne postoje 2 ista gina, što je super za barmene koji izvlače okuse gina kroz koktele.

2015_09_01-Dzin_lijek_za_zucne_kamence_i_giht-001

Ja se nadam da je 7 zabavnih činjenica više nego dovoljno da se ohrabrite ovaj petak i navratite u Udrugu konobara i barmena Hrvatske isprobati neki od koktela sa ginom. Ako niste sigurni koji su napravljeni sa ginom (jer nisam ni ja bila dugo vremena…) neloša je ideja isprobati sljedeće:

GIMLET (gin, lime juice)

SINGAPORE SLING (gin, cherry brandy, lime juice, šećerni sirup, soda)

TOM COLINS (gin, lemon juice, šećerni sirup, angostura bitter, soda)

GIN FIZZ (gin, lemon juice, šećerni sirup, soda)

WHITE LADY (gin, triple sec, lemon juice)

BRONX (gin, vermouth rosso, vermouth dry, orange juice)

GREEN DEVIL (gin, creme de menthe, lime juice, soda)

NEGRONI (gin, campari, vermouth rosso)

CAIPRIGNIHA (gin, limeta, šećerni sirup)

2015_09_01-Dzin_lijek_za_zucne_kamence_i_giht-002

By: svestrana neznalica (uz malu pomoć barba googlea)

Pića, Rad udruge
alkohol, džin, gin, kokteli, pića, Udruga konobara i barmena Hrvatske, vikend trening, vikend udruga
Podijeli

Povezane objave

01/03/2023

Postani član Udruge konobara i barmena Hrvatske


Pročitaj više
13/02/2023

Barmen.hr proslavlja dvadeset godina na drugom izdanju Weekend Food Festivala


Pročitaj više
05/10/2022

Imate li već planove za vikend?


Pročitaj više

Najnovije

  • 0
    Edukacijsko putovanje u Torino – srce proizvodnje Vermoutha
    16/03/2023
  • 0
    Završio prvi regionalni Women’s Weekend u Rijeci
    16/03/2023
  • 0
    Održan prvi Teranino Festival u Balama
    13/03/2023
  • 0
    Burnim panelima na temu ženskih prava i rodne ravnopravnosti započeo prvi Women’s Weekend
    10/03/2023
  • 0
    Postani član Udruge konobara i barmena Hrvatske
    01/03/2023
Facebook Barmen.hr
Barmen.hr
Instagram @barmenhr
Newsletter

Pretplatite se na naš
newsletter


Barmen.hr

Slobodno nas možete kontaktirati svaki radni dan 8:00 - 16:00 h

E-mail: [email protected]

Telefon: 051 320 633

OIB: 92875884723

  • O nama
  • Naši predavači
  • Privatni članovi
  • Pravni članovi
  • Zaposlenje
  • Cocktail catering
  • Sponzori
  • Škola barmena
  • Škola za bariste
  • Latte Art
  • Pivski znalac
  • Škola za Flair
  • Hobby barmen
  • Seminari


+385 51 320 633

[email protected]

Adresa ureda

Eugena Kovačića 2, 51000 Rijeka

Adresa održavanja edukacija

Ciottina 19/1, 51000 Rijeka

Adresa za treninge flaira

Zanonova 1, 51000 Rijeka

TEČAJ KONVERZIJE: 1 EUR = 7,53450 HRK

  • Uvjeti korištenja
  • Pravilnik o privatnosti
  • Zaštita privatnosti osobnih podataka
  • Načini plaćanja
  • Reklamacije i povrat
Barmen.hr © 2023 | Sva prava pridržana | Izrada web stranice: Intraweb d.o.o.