Photo: parispropertygroup.com
Pića u kojima Francuzi najviše uživaju su svakako Pastis, Cognac, Armagnac, Calvados i Šampanjac. Možda im je ukus za hranu malo čudan (30.000 tona puževa!!) ali moramo priznati da su vrlo bogati iznimnim pićima koja svakako treba isprobati i upoznati se s njima.
Photo: www.flickr.com
Pastis je prvi komercijalizirao Paul Ricard 1932. godine i od tada je vrlo popularno piće u Francuskoj, posebice u njezinom jugo-istočnom dijelu. Ovo piće je nastalo 17 godina nakon što je na snagu stupila zabrana konzumacije Absinthea. Iako mu je popularnost vjerojatno narasla i radi te činjenice, likeri od anisa nisu ništa neobično za mediteransko podneblje, već smo se upoznali s likerima sambuca, ouzo, arak, raki i mastika.
Pastis je u zakonu definiran kao piće s okusom anisa koje sadrži 100 grama šećera u litri tekućine i ima između 40 i 45% alkohola.
Upravo Pastis bio je jedan od prvih proizvoda osnivača tvrtke Pernod Ricard.
Photo: www.thewhiskyexchange.com
Jedno od najpopularnijih pića ove zemlje svakako je Cognac. Smatra se da je njegovi začeci bili u 15. stoljeću kada su, kako bi uštedjeli na bačvama, proizvođači pokušavali smanjiti volumen vina na način da su ga destilirali te bi se taj destilat na svom odredištu ponovno razvodnio. Iako je do pojave najpoznatijeg destilata iz regije Cognac došlo tek u 17. stoljeću kada je nepoznati destiler počeo već destilirano vino destilirati još jedan put. Na ovaj način izvukao je samu srž vina i tako je nastalo prvo žestoko piće na bazi vina. Francuski Cognac postao je toliko popularan da ratovi ni porezi nisu uspjeli zaustaviti njegov protok.
Da bi se riječ Cognac pojavila na etiketi ovog pića, proizvođač je dužan držati se strogih odredbi poput činjenice da se mora proizvoditi u točno određenom području, da poštuje određene norme o veličinama destilacijskih naprava te metode zagrijavanja itd.
Photo: www.buy-armagnac.com
Armagnac dolazi iz pokrajine Armagnac koja je smještena cca 160 km jugoistočno od regije Cognac. Ovo piće dobiva se destilacijom vina od bijelog grožđa (najčešće Folle Blanche). Armagnac se destilira jedan put uz pomoć posebne destilacijske naprave koja je specifična za ovu regiju. Armagnac je brandy punog okusa a često se puni u specijalne plosnate boce basquaise.
Photo: maisonferrand.com
Calvados je brandy proizveden od fermentiranog soka jabuka, ali svoje ime smije nositi samo ako su jabuke porijeklom iz Normandije, Bretanje i Mainea. Calvados se destilira dva puta i odležava u hrastovim bačvama do 25 godina. Jabučni brandy u Kanadi i SAD-u poznat je pod nazivom Applejack.
Photo: winegoddess1.wordpress.com
Najpoznatije pjenušavo vino svakako je šampanjac. Naziv za ovu izvornu vrstu pjenušca dolazi od naziva pokrajine Champagne a predstavlja zakonski zaštićenu oznaku geografskog podrijetla. Pokrajina Champagne nalazi se 160 km sjeverno od Pariza.
Pjenušava vina posebna su radi sekundarne fermentacije koja se odvija u samoj boci čime nastaje ugljični dioksid koji ih čini pjenušavima. Sva ostala pjenušava vina koja nisu iz ove regije ne smiju se nazivati šampanjcima već samo „pjenušava vina“.
To je to, nadamo se da će i navijači koji su se uputili u Francusku isprobati neke od ovih fantastičnih napitaka, a možda sutra nazdravimo šampanjcem? 😉
Besplatna članarina do 31.12.2020. za privatne korisnike!
Free membership until 31st December 2020 for private users!