• +385 51 320 633
  • [email protected]
  • English
  • Prijava / Registracija
Logo-bijeli-HR-300Logo-bijeli-HR-300stickyLogo-bijeli-HR-300Logo-bijeli-HR-300
  • Naslovna
  • Vijesti
  • O nama
    • Barmen.hr
    • Osnovni podaci
    • Naši predavači
    • Iskustva polaznika
    • Sponzori
  • Članstvo
    • Privatni članovi
    • Pravni članovi
    • Zaposlenje
  • Edukacija
    • Škola barmena
    • Škola za bariste
    • Latte Art
    • Pivski znalac
    • Škola za Flair
    • Hobby barmen
    • Jednodnevni seminari
    • Masterclass
    • In-House treninzi
  • Multimedija
    • Behind the Šank
    • Facebook Foto
    • Foto
    • Video
  • Cocktail catering
  • Kontakt
  • English
  • Prijava / Registracija
    • Prijava / Registracija
0

Put oko svijeta: Francuska

20/06/2016
Istaknute vijesti, Pića, Put oko svijeta
armagnac, brandy, calvados, champagne, cognac, francuska, jabuke, konjak, put oko svijeta, regije, šampanjac
  • Francuska je od strane turista najposjećenija zemlja na svijetu (79 mil. Turista godišnje posjeti ovu zemlju)
  • Najveća je zemlja u Europi
  • U Parizu se nalazi samo jedan znak STOP
  • Louis XIX bio je kralj francuske svega 20 minuta
  • Prvi predsjednik Francuske – Charles de Gaulle – uvršten je u Guinnessovu knjigu rekorda kao čovjek koji je preživio najviše atentata, čak 32…
  • Neki od izuma koji su potekli iz Francuske su balon na vrući zrak, padobran, digitalni kalkulator, Braille pismo, stetoskop, sušilo za kosu…
  • Natjecanje Tour de France nije se održalo jedino za vrijeme 1. i 2. svjetskog rata, a započeo ga je novinar i biciklist Henri Desgrange 1903.
  • Dvodijelni kupaći kostim koji je dizajniran u Francuskoj 1946. skoro je dobio naziv Atom umjesto Bikini
  • Od veljače 2016. Francuska je zabranila svim supermarketima da bacaju ostatke i viškove hrane već ih moraju donirati
  • Francuzi godišnje pojedu oko 30.000 tona puževa

2016_20_06-put_oko_svijeta-Francuska-001

Photo: parispropertygroup.com

Pića u kojima Francuzi najviše uživaju su svakako Pastis, Cognac, Armagnac, Calvados i Šampanjac. Možda im je ukus za hranu malo čudan (30.000 tona puževa!!) ali moramo priznati da su vrlo bogati iznimnim pićima koja svakako treba isprobati i upoznati se s njima.

Pastis

2016_20_06-put_oko_svijeta-Francuska-pernod

Photo: www.flickr.com

Pastis je prvi komercijalizirao Paul Ricard 1932. godine i od tada je vrlo popularno piće u Francuskoj, posebice u njezinom jugo-istočnom dijelu. Ovo piće je nastalo 17 godina nakon što je na snagu stupila zabrana konzumacije Absinthea. Iako mu je popularnost vjerojatno narasla i radi te činjenice, likeri od anisa nisu ništa neobično za mediteransko podneblje, već smo se upoznali s likerima sambuca, ouzo, arak, raki i mastika.

Pastis je u zakonu definiran kao piće s okusom anisa koje sadrži 100 grama šećera u litri tekućine i ima između 40 i 45% alkohola.

Upravo Pastis bio je jedan od prvih proizvoda osnivača tvrtke Pernod Ricard.

Cognac

2016_20_06-put_oko_svijeta-Francuska-cognac

Photo: www.thewhiskyexchange.com

Jedno od najpopularnijih pića ove zemlje svakako je Cognac. Smatra se da je njegovi začeci bili u 15. stoljeću kada su, kako bi uštedjeli na bačvama, proizvođači pokušavali smanjiti volumen vina na način da su ga destilirali te bi se taj destilat na svom odredištu ponovno razvodnio. Iako je do pojave najpoznatijeg destilata iz regije Cognac došlo tek u 17. stoljeću kada je nepoznati destiler počeo već destilirano vino destilirati još jedan put. Na ovaj način izvukao je samu srž vina i tako je nastalo prvo žestoko piće na bazi vina. Francuski Cognac postao je toliko popularan da ratovi ni porezi nisu uspjeli zaustaviti njegov protok.

Da bi se riječ Cognac pojavila na etiketi ovog pića, proizvođač je dužan držati se strogih odredbi poput činjenice da se mora proizvoditi u točno određenom području, da poštuje određene norme o veličinama destilacijskih naprava te metode zagrijavanja itd.

Armagnac

2016_20_06-put_oko_svijeta-Francuska-armagnac

Photo: www.buy-armagnac.com

Armagnac dolazi iz pokrajine Armagnac koja je smještena cca 160 km jugoistočno od regije Cognac. Ovo piće dobiva se destilacijom vina od bijelog grožđa (najčešće Folle Blanche). Armagnac se destilira jedan put uz pomoć posebne destilacijske naprave koja je specifična za ovu regiju. Armagnac je brandy punog okusa a često se puni u specijalne plosnate boce basquaise.

Calvados

2016_20_06-put_oko_svijeta-Francuska-calvados

Photo: maisonferrand.com

Calvados je brandy proizveden od fermentiranog soka jabuka, ali svoje ime smije nositi samo ako su jabuke porijeklom iz Normandije, Bretanje i Mainea. Calvados se destilira dva puta i odležava u hrastovim bačvama do 25 godina. Jabučni brandy u Kanadi i SAD-u poznat je pod nazivom Applejack.

Šampanjac

2016_20_06-put_oko_svijeta-Francuska-champagne

Photo: winegoddess1.wordpress.com

Najpoznatije pjenušavo vino svakako je šampanjac. Naziv za ovu izvornu vrstu pjenušca dolazi od naziva pokrajine Champagne a predstavlja zakonski zaštićenu oznaku geografskog podrijetla. Pokrajina Champagne nalazi se 160 km sjeverno od Pariza.

Pjenušava vina posebna su radi sekundarne fermentacije koja se odvija u samoj boci čime nastaje ugljični dioksid koji ih čini pjenušavima. Sva ostala pjenušava vina koja nisu iz ove regije ne smiju se nazivati šampanjcima već samo „pjenušava vina“.

To je to, nadamo se da će i navijači koji su se uputili u Francusku isprobati neke od ovih fantastičnih napitaka, a možda sutra nazdravimo šampanjcem? 😉

 

Istaknute vijesti, Pića, Put oko svijeta
armagnac, brandy, calvados, champagne, cognac, francuska, jabuke, konjak, put oko svijeta, regije, šampanjac
Podijeli

Povezane objave

16/03/2023

Edukacijsko putovanje u Torino – srce proizvodnje Vermoutha


Pročitaj više
01/03/2023

Postani član Udruge konobara i barmena Hrvatske


Pročitaj više
21/02/2023

Ovog proljeća važno je biti u Rovinju jer Weekend Food Festival ponovno osvaja svjetsku gastronomsku scenu


Pročitaj više

Najnovije

  • 0
    Edukacijsko putovanje u Torino – srce proizvodnje Vermoutha
    16/03/2023
  • 0
    Završio prvi regionalni Women’s Weekend u Rijeci
    16/03/2023
  • 0
    Održan prvi Teranino Festival u Balama
    13/03/2023
  • 0
    Burnim panelima na temu ženskih prava i rodne ravnopravnosti započeo prvi Women’s Weekend
    10/03/2023
  • 0
    Postani član Udruge konobara i barmena Hrvatske
    01/03/2023
Facebook Barmen.hr
Barmen.hr
Instagram @barmenhr
Newsletter

Pretplatite se na naš
newsletter


Barmen.hr

Slobodno nas možete kontaktirati svaki radni dan 8:00 - 16:00 h

E-mail: [email protected]

Telefon: 051 320 633

OIB: 92875884723

  • O nama
  • Naši predavači
  • Privatni članovi
  • Pravni članovi
  • Zaposlenje
  • Cocktail catering
  • Sponzori
  • Škola barmena
  • Škola za bariste
  • Latte Art
  • Pivski znalac
  • Škola za Flair
  • Hobby barmen
  • Seminari


+385 51 320 633

[email protected]

Adresa ureda

Eugena Kovačića 2, 51000 Rijeka

Adresa održavanja edukacija

Ciottina 19/1, 51000 Rijeka

Adresa za treninge flaira

Zanonova 1, 51000 Rijeka

TEČAJ KONVERZIJE: 1 EUR = 7,53450 HRK

  • Uvjeti korištenja
  • Pravilnik o privatnosti
  • Zaštita privatnosti osobnih podataka
  • Načini plaćanja
  • Reklamacije i povrat
Barmen.hr © 2023 | Sva prava pridržana | Izrada web stranice: Intraweb d.o.o.