Imali smo priliku tijekom Bar Convent-a u Berlinu prisutovati predavanju koje je Antonella Nonino održala o Grappi obitelji Nonino. Antonella je peta generacija proizvođača Grappe u obitelji Nonino. Tri sestre naslijedile su obiteljski posao i s ponosom svijetu predstavljaju svoje obiteljsko nasljeđe. Jeste li znali da se u njihovoj ponudi nalazi Grappa stara 120 godina? Antonella nam je otkrila o svojim početcima u industriji, koliko je već dugo uključena u posao i nek od svojih najdražih vrsta Grappe.
Grappa Nonino je Grappa obitelji Nonino. To je obiteljsko nasljeđe mojih roditelja. Dakle, mi, Christina, Elizabeth i ja, mi smo 5. generacija. Kad su se moji roditelji vjenčali i mama ušla u obitelj, željela je učiniti Grappu cijenjenom u svijetu, ne samo u ruralnom području. I počeli su provoditi eksperimente kako bi poboljšali i učinili boljom svoju Grappu. A 1973. revolucioniraju način proizvodnje i uvođenja rakije, ne svi u obitelji Nonino, već na cijelom području. I stvorili su Monovitigni Nonino, Grappu koju smo dobili destilacijom jedne sorte komine.
Od uvijek smo u destileriji. Prvo smo tu bile da budemo s našom mamom, jer je mama bila jako zaposlena, a destilerija je vrlo blizu kuća, tako da smo kao djeca bili u destileriji da budemo s njom. Kako smo rasle, počele smo pomagati, na primjer, javljati se na telefonske pozive proizvođača vina kako bismo bili sigurni da ćemo sakupiti kominu stvarno svježe isti dan, cijena za proizvodnju vina. Kad smo bili mladi bili smo jako zabrinuti kada odrastemo morat ćemo voditi destileriju, a ne znamo kako destilirati. Dakle, čim smo imali 16 ili 17 godina počeli smo učiti destilirati.
Rekla bih da je vrlo fascinantan dio pratiti odležavanje rakije u Barrique bačvama. Imamo 7 podruma sa 2510 barrique bačvi i vidimo iz mjeseca u mjesec i iz godine u godinu kako boja postaje sve intenzivnija.
U mom životu, mislim da činjenica da sam u obitelji. Uvijek pričamo o rakiji, navečer, tijekom vikenda, uvijek smo bili zauzeti rakijom. Mama nije govorila engleski pa smo joj pomagali prevoditi. I još nešto, kada su roditelji stvorili Monovitigni Grappu, odmah su pozvali ljude da nas posjete i shvate što stoji iza Grappa Nonino.
I uvijek smo bili tu. Volimo biti s drugim ljudima kako bismo im objasnili svoj rad. To je posao za koji treba puno znanja, to umijeće destilacije koje prenosimo s koljena na koljeno, ali i puno rada.
Imamo ih jako puno, imamo običnu Grappu, imamo Grappu Riserva, Vendemmia reserva, Antica Cuvee Riserva, Riserva koja ove godine slavi 120 godina, zatim imamo Picolit Cru, Da Proseco, Fragolino Cru, Il Merlot, Il Moscato i mnoge druge. I imamo voćne destilate, đumbir i Amaro Nonino i L’Aperitivo Nonino koji slavi priču o Sylviji, mojoj baki, koja se posvetila umjetnosti pića i ovaj L’Aperitivo Nonino je bogat biljkama i 100% je biljni. Također je Veganski.
Naravno, to je naš san koji se ostvaruje jer Grappa Nonino ima karakter, ima osobnost. Ali ako ste kušali koktele s barmenima kao što su Simone Caporale, Monica Berg, Salvatore Calabrese, možemo spomenuti i Alexu Cratenu. S njima možete probati stvarno lijepe, prekrasan koktel u kojem ljudi uživaju, uvijek odgovorno, tako da je budućnost koktela rakija, a budućnost rakije je u koktelima.
Prije svega mi smo sretni i slavimo. Vidljivo je priznanje kada ponudite kvalitetu. Recept je to bake Sylvije, a na etiketi možete vidjeti tri žene. Znači tri sestre i tri generacije Naša baka, mama i mi. On je i 100% biljni i stoga je prepoznata kvaliteta. Uvijek kada vidimo da ljudi cijene našu rakiju i našu kvalitetu u Amaru, u aperitivu, to nam daje energiju.
Volim Grappu Chardonnay Bianco i Grappu Vendemmia. I volim Nonino Sour. Može se izraditi s različitim vrstama naših proizvoda, a onda je lijepo vidjeti kako ta različita Nonino alkoholna pića mogu vašu kiselinu učiniti različitom i lijepom cijelo vrijeme.
Besplatna članarina do 31.12.2020. za privatne korisnike!
Free membership until 31st December 2020 for private users!