Prosječna smjena barmena traje od 10 do 12 sati, ponekad bez pauze. Sati i sati se utroše na pripremu, sati i sati na čišćenje, i ostatak vremena na rad s ljudima koji nemaju pojma što znači konobariti.
Biti konobar ili barmen više se svede na ulogu tete u vrtiću nego na party. Mora se pobrinuti da se svi zabavljaju a opet da se ne desi problem. I onda kada se djeca pokupe na spavanje, ostaje nered koji moraju očistiti.
Barmeni i konobari moraju raditi sve u isto vrijeme. Entuzijast koji si doma radi koktele može napraviti fenomenalan Manhattan, ali totalno je različito izrađivati tri koktela, zaprimati narudžbu za četiri različita piva, naplaćivati i biti na meti svih na šanku u moru pucketanja prstiju i mahanja. Većina konobara su manijaci multitaskinga, neki čak održe izrazito visok standard kvalitete koktela s posebnim dekoracijama itd. I uspijevaju ono najteže – zadržati osmjeh na licu 🙂
Nevjerojatno ali istinito, ljudi se nakon dva-tri pića ohrabre i dijele svoju tužnu prošlost, svoje probleme. Možda ne očekuju svi rješenje i odgovore, ali prije će barmenu prosuti dušu na šank nego nekom doktoru u ordinaciji. Možda nemaju osjećaj da ih barmen/konobar osuđuje…
Kada je konobar ili barmen gost nastojat će olakšati život konobaru koji radi, zato konobari i barmeni ne naručuju komplicirane koktele, cijeđene naranče i vruće čokolade. Ako i naruči, ima grižnju savjesti i onaj pogled “sorry kompa”.
Ova situacija često ovisi i o politici kluba u kojem rade. Neki klubovi ne dopuštaju zaposlenicima da piju dok rade. Neke zaposlenike nije briga. Znamo neke barmene koji su svoj posao bolje i opuštenije radili nakon nekoliko pića, a s druge strane, znamo i one koji se precijene pa bude razbijenih boca, manjka na kraju smjene i mamurluk plus kašnjenje na posao drugi dan….i onaj osjećaj srama… Uglavnom, barmen mora znati procijeniti koliko može popiti, makar si tu i tamo točio vodu umjesto vodke u čašu.
Ako želite da barmen bude na vašoj strani, da brže dobijete piće i da vam bude ekstra ugodno u lokalu, morate biti dobri s barmenom, a najbrži način da to postanete je da budete pristojni, puni razumijevanja i da dajete dobre napojnice. Napojnica ne podrazumijeva samo novac. Primjerice, znate da je konobarica koja radi ovisnik o slatkome, donesite joj čokoladu….
Naravno, neke žele. Ali istina je da se ženama načelno ne da čekati do 4.30 ujutro ili duže da konobar ili barmen završe sa smjenom, napune frižidere, poslože ambalažu, izbroje promet itd.