Otprilike baš u vrijeme pisanja ovog članka, u časopisu Mixology je izašao veliki intervju s Hauke Thüringom, glavnim barmenom legendarnog Berlinskog Riva Bara.
To je naravno još jedan od razloga za obratiti pozornost na ovog iznimno talentiranog 27.- godišnjaka.
Hauke Thüring, kao i Frank Thelen, svoj put započinje u hotelskom baru. Početna stanica je bio Maritim hotel am Timmendorfer Strand u blizini Kiela. Odmah nakon školovanja daje se u potragu za novim izazovima, jer osjeća da ga hotelska hijerarhija koči i da presporo uči. U Rooftop Baru hotela Atlantic u Kielu sreće Ravindru Silvu, svog prvog mentora. Nakon toga prelazi u Monkey Bar u Berlin, gdje se konačno formira kao barmen i gdje, kako kaže, spoznaje razlike između tzv. “običnih, hotelskih” i “high volume” barova.
Monkey Bar nešto kasnije postaje jedan od važnijih barova na ogromnoj berlinskoj sceni, a Hauke jedan od barmena iz uspješnog “Monkey Teama”. To mu omogućuje transfer u kultni “Riva Bar”, gdje dolazi na mjesto glavnog barmena.
Razgovor Sa Haukeom smo započeli na štandu Fee Brothers Bittera, gdje je radio za vrijeme BcB-a, a završili ga navečer u Riva Baru, gdje nam je sam Hauke poslužio par njegovih kreacija.
Dobar bar je bar u kojem se već na ulazu osjećate dobro i bar gdje je uvijek gost u prvom planu, a ne barmen. U takve barove se gosti uvijek vraćaju.
Na žalost moj broj 1 je trenutno zatvoren, ali na sreću samo zbog preuređenja, a to je Le Croco Bleu. Za mene je to pojam bara i barskog poslovanja, tu je jednostavno sve štimalo pa se nadam da će tako i nastaviti. Na drugom mjestu je Le Lion iz Hamburga, a na trećem je Gin Tonic Bar hotela Zoe bar, koji se kao i ovaj prvi nalazi u Berlinu. Obožavam gin&tonic i tamo godinama idem na piće poslije posla pa sam u izboru trećeg možda malo i subjektivan.
To gledam nekako dvostrano; super je da su ljudi postali svjesniji kvalitete i da su spremni više novca izdvojiti za piće. Ovdje u Njemačkoj je taj pokret krenuo s Monkey 47 ginom i ubrzo su ga počeli slijediti i drugi. Ta raznovrsnost i činjenica da je na tržištu preko 800 vrsta gina je fascinantna.
Međutim, došlo je i do pretjerivanja; puno je ginova na tržištu koji su jednostavno preskupi, jer, ne zaboravite, da se radi o alkoholu koji nije prošao niti odležavanje niti sazrijevanje.
Reci nam koji je tvoj omiljeni koktel?
Vjerovali ili ne rijetko pijem koktele, ali ako moram izabrati jedan, onda je to Ti Punch.
Da, upravo ga pijete (smijeh). To je Salted Caramel Gimlet (Stoli Salted Caramel Vodka, sirup od limete i sok svježe limete). Jednostavno, zar ne? Nije to zamišljeno kao neko ozbiljno piće, ali evo vrlo je popularno i gosti ga često traže.
“American Bar” od Charles Shumanna je knjiga uz koju je odrasla većina njemačkih barmena i to je jedna od mojih najdražih knjiga, iako zbog trendova i vremena u kojem je pisana možda i nije više tako aktualna.
Ne sviđa mi se što neki, već dosta poznati barmeni, sebe stavljaju u prvi plan. Ne sviđa mi se ni to što piće stavljaju u prvi plan. Pa nemojte mi reći da je normalno da ne smijete pitati barmena što je stavio u napitak, kojeg je teatralno pripremao osam minuta i Vi ga sad oduševljeno morate popiti i birati riječi, kako slučajno ne bi povrijedili majstorov ego. Pa mi smo barmeni, nismo doktori niti političari, ni ne znam ni ja što već!?
Ne bojte se! Probajte sve, eksperimentirajte! Nemojte da Vas neuspjeh obeshrabri! Korak po korak sve postane bolje, samo ne odustajte! Naravno, preporučujem da prvih par godina uopće ne izlazite iz bara!
Hvala i vama i u pravu ste, moram ići. Pozdrav svim kolegama u Hrvatskoj i živjeli!
Lovro Vukadin (www.jiggerandco.nl) i Zoran Lukić
Besplatna članarina do 31.12.2020. za privatne korisnike!
Free membership until 31st December 2020 for private users!